A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead

Filename: config/routes.php

Line Number: 40

BeOffline - Kapcsolj ki!

 

Snowboard oktatás – elméleti alapozó

A snowboard oktatás kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdések:

 

Miért van szükség oktatóra?

A snowboardozás egy extrém sport, ennek ellenére nem kell ettől megijedni. Mint minden másba, ebbe is, ha az ember ész nélkül vág bele, könnyen bajba sodorhatja magát, éppen ezért az oktató segít megismerni és elkerülni a sportág veszélyforrásait. A tanulásnál fizikailag is ott van az első bizonytalan mozdulatoknál, a későbbiekben pedig a helyes technika megtanításával igyekszik óvni testi épségünket.

A helyes technika fontos még az élvezeti és kívülről, az esztétikai élmény miatt is. A helytelenül berögzült mozdulatok a későbbiekben gátját képezhetik a tovább fejlődésnek.

Ez nem egy ösztönös mozdulatsor, elsajátítása tudatosságot és a félelem leküzdését igényli. Ez csak akkor lehetséges, ha biztonságban érezzük magunkat. Szakképzett oktatóval a csúszás szinte teljesen veszélytelen, bátran nekiláthatunk.

 

Mikor érdemes elkezdeni?

Minél korábban kezd el valaki egy mozgást elsajátítani, annál magasabb szintre juthat el benne. Nem véletlen azonban, hogy nagyon kevés csöppséget lehet látni a pályákon. Ez a sport megkövetel némi szellemi kapacitást és erőfeszítést is, nem magától jönnek a helyes mozdulatok. Persze egyénenként változó, de 5 éves kortól már lehet próbálkozni a snowboard oktatással.

Jó hír azonban, hogy idősebb korban is érdemes elkezdeni. A fent említett tudatos tanulás miatt meglepően könnyen sajátítják el érettebbek is. Rendkívüli új élményeket tud nyújtani a sportág újdonsült szerelmeseinek. Akiknek a térdei nem engedik a síelést, a snowboard még szóba jöhet, mivel kevésbé terheli ezen ízületeinket.

Milyen felszerelés szükséges?

A tanuláshoz nem szükséges megvásárolni a legújabb modelleket, jó lesz egy ismerős régi deszkája, vagy a kölcsönzős is. A snowboardozásnak többféle stílusa van és ezekhez igazodva többféle felszerelés választható. Első deszkának használtat is lehet venni, de ha mégis a saját eszköz megvétele mellett döntünk, ne feledjük, nem olcsó, de jó pár évig kitart. Ilyen hosszabb távú beruházásnál a próbáljunk ki többféle típust, többféle stílust és sajátítsuk el a biztos alapokat! Ha lehetőségünk van rá, a vásárlásnál érdemes egy hozzá értő tanácsát is kikérni.

A ruházatra nem térek ki. Nagyon fontos azonban a védő felszerelés. Elsősorban az életmentők: bukósisak, gerincvédő (haladóknak). Ez olyan mint az autóban a biztonsági öv. Sisak nélkül legtöbb helyen a fiatalokat nem is engedik a pályára, de szerencsére már elterjedt az idősebbeknél is a viselete. A tanulási időszakban nagyon hálás tud lenni még a fenék- és térdvédő használata is. Emellett majdnem minden testrészünket óvhatjuk valamivel, rendkívül széles kínálat elérhető.

Mennyi idő alatt tudok megtanulni?

Az alapok elsajátítása pár nap alatt elérhető, azonban türelem és kitartás szükséges hozzá.

A biztonság érdekében a snowboard oktatással érdemes fokozatosan, lépésről-lépésre haladni. Az első időszak sok munkával és fáradsággal jár, de ha az ember kitart, hamarosan rendkívüli élményben lehet része. A fejlődést pedig a végtelenségig lehet fokozni. Az egyéni különbségek persze itt is meghatározóak, egyesek pár óra alatt ráéreznek az ízére, de szinte bárkit el lehet juttatni egy hét alatt az élvezhető szintű siklásig. A legfontosabb, hogy mindenki a saját egyéni ütemében haladjon!

 

Hol tudok megtanulni snowboardozni?

Ma már egyre elterjedtebb, számtalan helyen elérhető a snowboard oktatás. Az első csúszásért nem kell több száz kilométert utazni egy méreg drága terepre. Rengeteg pálya van hazánkban is, egyre korszerűbb felvonókkal, oktatókkal. Vannak például a fővárosban műfüves pályák is. Ezt nem szoktuk javasolni, mert kicsit másképp működik, de jobb híján ez is megteszi.

 

Mennyire veszélyes megtanulni?

Szokták kérdezni zenészek, vagy akiknek kulcskérdés a testi épsége. Megfelelő felszereléssel, megfelelő pályán, megfelelő snowboard oktatóval és az instrukciók betartásával teljesen veszélytelen.

 

Jó csúszást!